You might have made espumas using fresh citrus fruits, chocolate, and dairy products. But, we are all set to change the way you use espumas to amp up the taste of your dishes. Did you know that you can also use your versatile siphon to make appetizing warm potato espumas? 

Photo by Roberto Petza from Great Italian Chefs
Photo by Roberto Petza from Great Italian Chefs

Table of Contents

  1. What is Potato Espuma? 
  2. How to Make Warm Potato Espuma? 
    1. General Information 
    2. Ingredients You’ll Need
    3. Must-Have Tools
    4. Preparation Method 
  3. Some Common Dishes With Potato Espuma 
  4. FAQs 
    1. Do I Need a Siphon to Make Potato Espuma?
    2. Is It Easy to Prepare Potato Espuma? 
    3. What Other Vegetable or Ingredients Can I Use to Make Espuma? 
  5. Wrap Up

Apart from being delectable, warm potato espuma is also one of the easiest recipes you can make using a siphon. Besides, there are several ways you can pair potato espuma with your favourite soups and savoury dishes. So, are you ready to learn an all-new culinary foam recipe? Let’s get started! 

What is Potato Espuma? 

A potato espuma is a delicate and light topping or dish that you can prepare using a cream dispenser/siphon. The word espuma in Spanish means ‘foam.’ The potato espuma uses molecular gastronomy techniques to result in flavourful textures. The preparation of potato foam requires nitrous oxide and a cream whipper. 

Ferran Adria developed this unique technique to make potato espuma. Potato espuma also calls for a fine and non-grainy potato puree. What’s more, you can use potato espuma as both topping and side dish! Keep reading to discover the best and the easiest espuma recipe. 

How to Make Warm Potato Espuma? 

Does molecular gastronomy scare you? But, do you also want to master the art of making espumas? Well, potato espuma is a recipe that includes molecular gastronomy yet it’s simple to prepare. 

Most people who have tried making this warm potato espuma claim that despite their first attempt to espuma, the results turned out to be great! Without further ado, let’s get our kitchen utensils clanking and whipping a great espuma. 

(A note of caution: you’ll fall in love with this recipe!)

General Information 

  • Difficulty or Expertise Level: Medium
  • Cooking Time: 1 hour 
  • Recipe Benefits: Low in calorie count and increased output 
  • Yields: 1.7x 
  • Number of Shakes: 16 times 

Ingredients You’ll Need

  • Milk – 150 ml 
  • Butter – 25g 
  • Potato  water – 50 ml 
  • Floury potatoes – 250 g 
  • Nutmeg – 1g 
  • Salt – 1g 

Must-Have Tools

  • Puree stick (to make the process easier) 
  • Siphon in good working condition with nitrous oxide chargers 
  • Strainer 

Preparation Method 

It’s time you put all your kitchen skills to test. Here’s a comprehensive recipe for making warm potato espuma: 

  • Trinn 1: Bruk skrellede poteter og la dem koke i saltvann til de blir møre og myke.
  • Trinn 2: Når potetene er gjennomstekt, siler du dem med et filter/sil. Ikke puré potetene på noen annen måte for å ødelegge teksturen.
  • Trinn 3: Bland smør, potetvann og varm melk med den silte potetpuréen.
  • Trinn 4: Krydre deretter blandingen med salt og muskatnøtt. Du kan øke eller redusere mengden krydder i henhold til din smak.
  • Trinn 5: Det nest viktigste trinnet er å helle potetblandingen i fløtevisperen din. Mens du heller blandingen i sifonen, vær forsiktig da den ytre delen av verktøyet kan bli varm.
  • Trinn 6: I neste trinn, fest lystgasskremladeren til sifonen og rist den i nesten 16 ganger. Ikke glem å bruke all din innsats på å riste kremvisperen kraftig.
  • Trinn 7: Din varme potetespuma er endelig klar! Du kan velge å servere den umiddelbart eller oppbevare vispen ved konstant varm temperatur.

Some Common Dishes With Potato Espuma 

The good news is that you can treat this warm potato espuma as a side dish or use it as a topping. In any case, there are practically more than a dozen ways you can get creative with potato foam. As potato blends and compliments almost every ingredient you pair it with, the foam also exhibits similar versatility. 

These pairings will make sure to impress your guests. Below, we have rounded up a few rare yet delicious potato espuma pairings: 

  • Trøffelolje og potet Espuma: Trøffelolje og potet er en av de mest imponerende kombinasjonene. Du bør også vite at trøffelolje er en vanlig kombinasjon med en potet fordi de kompliserer smaksprofilene til hverandre ganske godt.
  • Potetskum med sprø løk: Når du er i tvil, par din varme potetespuma med sprø fersk løk! Vel, du kan ikke gå galt med et par som løk og poteter. Du vil legge merke til at den knasende følelsen av løk passer godt sammen med luftigheten til potetskummet.
  • Shiitake-sopp med brunt smør potetskum: Å lage potetskum med brunt smør vil heve den generelle smaken av potetskummet ditt. Du kan bruke dette potetskummet til å runde opp smaken av shiitake-sopp. Vi forsikrer at du vil elske den ømme teksturen til denne sammenkoblingen!
  • Soppsuppe toppet med potet Espuma: En av de enkleste potet-espuma-parene er suppe. Det kremete potetskummet skaper en fantastisk topping for varm soppsuppe.
  • Hummersalat med potetskum: Du så ikke denne sammenkoblingen komme hit, gjorde du? Det kan høres ut som et risikabelt par, men smaksprofilen kommer ganske bra ut. Merk deg, oppskriften er kun for profesjonelle kokker!

FAQs 

Do I Need a Siphon to Make Potato Espuma?

Ja, du kan ikke tilberede denne oppskriften uten å ha en sifon eller en kremvisper. I tillegg vil du også kreve lystgassladere for å fullføre prosessen.

Ingen andre kjøkkenteknikker eller manuelle metoder kan gi et perfekt potetskum. Så du bør bare fortsette med oppskriften hvis du har en sifon ved siden av deg.

Is It Easy to Prepare Potato Espuma? 

I motsetning til den populære misforståelsen, er det ikke så vanskelig å lage espumas som du tror. Du kan tilberede en potet espuma med ingredienser som er lett tilgjengelige i pantryet ditt.

Dessuten, hvis du har grunnleggende kunnskap om å bruke en kremvisper, er du klar til å gå. Vi kan gå god for at dette ikke er en krevende og plagsom oppskrift.

What Other Vegetable or Ingredients Can I Use to Make Espuma? 

The best part about espumas is that they are not restricted to just potatoes or citrus fruits, as we mentioned before. You can use an assortment of ingredients for the base of your espuma. Here are some unique vegetables or ingredients that you can turn into appetizing espumas: 

  • Fluffy sweet corn espuma 
  • Green asparagus espuma
  • Blue cheese espuma foam 
  • Celery root espuma 
  • Carrot and beetroot foam 
  • Cucumber yogurt espuma 

Wrap Up

Nå trenger du ikke lenger begrense bruken av sifonen til desserter og søte retter. Med den perfekte varme potet espuma-oppskriften kan du skryte av dine kulinariske ferdigheter til familie og venner.

Du vil også bli overrasket over å se hvor allsidig varm potet espuma er når du kobler den sammen med andre ingredienser. Så, hva er det som holder deg? Sett i gang, få frem kjøkkenutstyret og prøv denne deilige oppskriften!