Her er trygge og enkle metoder du kan bruke for å lage matgodkjent lystgass, både hjemme og på laboratoriet. Les videre for å finne ut mer.

Laboratory

Innholdsfortegnelse

  1. Hva er lystgass?
  2. Metode 1: Dekomponering av ammoniumnitrat
    • I. Ha ammoniumnitrat i et stort reagensrør.
    • ii. Kapping og slange
    • iii. Varm forsiktig opp ammoniumnitrat
    • iv. Avbryter oppvarmingen
    • v. Snu oppsamlingsbeholderen oppreist
  3. Metode 2: Dekomponering av ammoniumsulfat og natriumnitrat
  4. Metode 3: Blanding av svovelsyre, salpetersyre og urea
  5. Metode 4: Reaksjon mellom natriumnitritt og hydroksylammoniumklorid
  6. Metode 5: Dekomponering av hyponitrussyre
  7. Sikkerhetsregler når du lager matgodkjent lystgass

Dinitrogenoksid av matvarekvalitet har mange formål, fra å lage pisket krem til drivstoff for rakettmotorer. Det brukes også til å forbedre kvaliteten på sluttproduktet, for eksempel å gjøre iskremen mer kremet eller sjokoladen mykere.

Hva er lystgass?

Også kjent som lattergass, lystgass eller lystgass er en kjemisk forbindelse som er ikke-brennbar, søtluktende og fargeløs. Det er mye brukt i kirurgi og tannbehandling på grunn av dets smertereduserende egenskaper og bedøvende effekter.

Metode 1: Dekomponering av ammoniumnitrat

Den sikreste og enkleste metoden for å produsere matgodkjent lystgass er gjennom nedbryting av ammoniumnitrat. Når du varmer forsiktig opp ammoniumnitrat, brytes det ned til lystgass og vann.

Kjemisk reaksjon:

NH4NO3 → 2 H2O + N2O

Fremgangsmåte:

I. Ha ammoniumnitrat i et stort reagensrør.

Målet er å bruke så lite ammoniumnitrat som mulig for å unngå rask utslipp av gasser.

ii. Kapping og slange

Bruk en ett-hulls gummipropp for å dekke reagensrøret og sett inn en glass- eller plastslange i ett-hulls-proppen.

Røret skal løpe inn i et allerede oppsatt varmtvannsbad. For å gjøre dette, bruk et pneumatisk trau og før røret fra reagensrøret eller en annen ammoniumnitratbeholder gjennom vannet og inn i en omvendt krukke. Et pneumatisk kar er nyttig for denne prosessen fordi det blir kvitt vann, røyk og andre urenheter fra reaksjonen.

iii. Varm forsiktig opp ammoniumnitrat

Når alt er klart, varm opp små mengder ammoniumnitrat forsiktig fordi ekstreme temperaturer kan føre til en eksplosjon. For å kontrollere temperaturene, bruk en varmekilde som har en termostat eller et termometer for å registrere.

Du kan bruke en brenner eller en annen flamme, men sørg alltid for at varmen ikke er høyere enn maksimumstemperaturen. Du kan også kontrollere at varmen produserer omtrent en eller to gassbobler per sekund, vanligvis den optimale hastigheten.

iv. Avbryter oppvarmingen

Mens du avkjøler den varme gassen, avbryt oppvarmingen før alt ammoniumnitrat brytes ned for å forhindre overoppheting. Vanligvis vil dette skje når du merker at oppsamlingskrukken er nesten full av gass.

Etter at du har slått av varmekilden, kobler du umiddelbart fra plast- eller glassslangen til glasset for å forhindre at vann renner opp i oppsamlingsglasset.

v. Snu oppsamlingsbeholderen oppreist

Det siste trinnet er å dekke oppsamlingsbeholderen godt før du snur den oppreist for å forhindre at den oppsamlede gassen slipper ut. For å gjøre dette, bruk et flatt glass eller plast eller forsegl glasset før du snur det.

Det er verdt å merke seg at gassen du samler vil være en blanding av lystgass og noen mengder nitrogenoksid, spesielt nitrogenmonoksid og nitrogenoksid. Når det utsettes for luft, blir nitrogenoksidet til lystgass, som alle utgjør matgodkjent nitrogenoksid.

Metode 2: Dekomponering av ammoniumsulfat og natriumnitrat

Du kan lage matgodkjent lystgass i laboratoriet ved å varme opp ammoniumsulfat og natriumnitrat.

Kjemisk reaksjon:

2 NaNO3 + (NH4)2SO4 → Na2SO4 + 2 N2O + 4 H2O

Metode 3: Blanding av svovelsyre, salpetersyre og urea

Blanding av svovelsyre, salpetersyre og urea kan også produsere matkvalitets lystgass i laboratoriet.

Kjemisk reaksjon:

2 (NH2)2CO + 2 HNO3 + H2SO4 → 2 N2O + 2 CO2 + (NH4)2SO4 + 2 H2O

Metode 4: Reaksjon mellom natriumnitritt og hydroksylammoniumklorid

Tilsetning av natriumnitritt til en løsning av hydroksylammoniumklorid danner oksider av nitrogen.

Kjemisk reaksjon:

NH3OHCl + NaNO2 → N2O + NaCl + 2 H2O

Metode 5: Dekomponering av hyponitrussyre

Oppvarming av hyponitrogen syre ved 25 °C bryter den ned til vann og lystgass.

Kjemisk reaksjon:

H2N2O2→ H2O + N2O

Sikkerhetsregler når du lager matgodkjent lystgass

Når du utfører kjemiske prosedyrer i et laboratorium eller hjemme, er det mange risikoer involvert. Når du lager lystgass av matkvalitet, håndterer du gasser, og det kan være en eksplosjon, forgiftning eller til og med brannskader forårsaket av kontakt med flammer.

Det er viktig å vurdere risikoen involvert i prosedyren og ta de nødvendige forholdsregler. Her er noen sikkerhetstips du kan bruke når du lager matgodkjent lystgass hjemme eller i laboratoriet:

  • Bruk verneutstyr: Ved håndtering av etsende eller farlige kjemikalier bør du alltid bruke verneutstyr. For eksempel kan ammoniumnitrat forårsake øye- og hudirritasjon, så du bør alltid bruke godkjent øye- og ansiktsbeskyttelse samt bruke hansker. Hvis ammoniumnitrat kommer i kontakt med øynene dine, sørg for at du skyller øynene grundig med vann hvis irritasjonen vedvarer selv etter skylling i flere minutter og oppsøk lege.
  • Oppbevar mat unna: Ikke spis i et laboratorium eller oppbevar mat eller drikke i nærheten av arbeidsområdet ditt for å forhindre matforgiftning. Hvis du tilfeldigvis svelger små mengder forurensede stoffer, skyll munnen grundig med vann. Men i tilfelle du spiser store mengder, søk medisinsk hjelp umiddelbart.
  • Ikke arbeid alene: Du må utføre en kjemisk prosedyre under tilsyn eller med hjelp av noen. Bare sørg for at du ikke er alene og at det er noen i umiddelbar nærhet som kan hjelpe deg i nødstilfeller. For eksempel når det er et brannutbrudd, en eksplosjon eller i tilfeller der du blir kvalt og trenger hjelp.
  • Arbeid i et ventilert rom: Selv om lystgass er en trygg gass, er det alltid tilrådelig å utføre prosedyren i et godt ventilert rom. Det er fordi hvis det er overeksponering, vanligvis gjennom innånding, vil du sannsynligvis lide av kvelning. Andre effekter av å inhalere gassen inkluderer overdreven svetting, hodepine, skjelving eller kvalme.
  • Bruk moderat temperatur: Når du tilbereder matgodkjent lystgass fra ammoniumnitrat, bør du ikke overopphete den. Sørg for å bruke en varmekilde som har en termostat eller et termometer for å måle temperaturen. Det er tilrådelig å holde temperaturer mellom 170 °C til 240 °C fordi høye temperaturer kan føre til at ammoniumnitratet detonerer og bryter glassene.

Ekstra tips: Sikkerhetsprosedyrer starter med bruk av kvalitetsmaterialer. Når du bryter ned ammoniumnitrat, er det viktig å bruke rent ammoniumnitrat. Jo renere ammoniumnitrat er, desto sikrere er prosedyren.